Dat vrouwen in de overgang gaan rond de leeftijd van 45 jaar, dat wisten we natuurlijk al. Maar dat ook mannen een overgangsperiode meemaken, daar wordt pas sinds een paar jaar over gepraat. Maar waarom eigenlijk? Want deze mannelijke overgang komt vaker voor dan je denkt en brengt vervelende klachten met zich mee.
Waarom komen mannen in de overgang?
Vanaf 35 jaar neemt bij mannen het testosteron met zo’n 1-1,5% per jaar af. Dat is een natuurlijk proces waar je je in principe niet druk over hoeft te maken. Tenzij je van jezelf (vrij) weinig testosteron hebt, of overgewicht of een chronische aandoening als diabetes. Die aspecten kunnen namelijk het testosteron-level negatief beïnvloeden, waardoor het te snel daalt. Met alle gevolgen van dien. Er is pas sprake van testosteron tekort als je naast een te laag testosteron-gehalte ook klachten ervaart. Bijna 40% van de mannen vanaf 45 jaar heeft een tekort aan testosteron. In de regel zullen klachten als gevolg van een testosteron tekort pas na je 45ste optreden. De klachten kunnen zich op verschillende manieren uiten zoals de verplaatsing van vet naar de buik, minder energie, verminderde spier- en daadkracht of een vermindering van het libido. Er wordt ook wel gezegd dat de man door de penopauze ‘niet meer de man is die hij ooit was’. En dat is niet zo gek, want testosteron is het hormoon dat zorgt voor de mannelijke ontwikkelingen. Een afname hiervan staat in zekere zin gelijk in de afname van die ontwikkelingen.
Steeds meer mannen praten erover
Ongeveer 12 procent van de mannen boven de leeftijd van 45 jaar krijgen dermate last van het tekort aan testosteron en belanden op deze manier in de penopauze. Net als bij de vrouwelijke overgang kan dit een vervelende periode zijn waarin je last krijgt van de hierboven genoemde klachten. Hoeveel lasten welke klachten je krijgt is per persoon verschillend. Sommige mannen krijgen alleen last van futloosheid en minder daadkracht, terwijl andere mannen erg last krijgen van een laag libido of zelfs depressieve klachten.
De mannelijke overgang kan daarom een grote impact hebben in deze periode van je leven als man. Ook mentaal kun je hierdoor naar beneden worden gehaald. Maar gelukkig staan steeds meer mannen ervoor open om hierover te praten en actie te ondernemen. Zo praten mannen onderling met elkaar over hun klachten, maar kunnen ze tegenwoordig ook steeds vaker terecht bij hun huisarts. Deze kan hun verder helpen bij hun symptomen en indien nodig begeleiden en behandelen met een aanvulling van het testosteron.
“Erg hè! Die man van mij hangt alleen maar op de bank”
Naast dat het voor de man die de penopauze meemaakt een vervelende periode is, is het ook voor de partner geen pretje. Sommige mannen kunnen zich namelijk zo futloos en depressief voelen dat er niks meer uit hun handen komt. De man blijft alleen maar op de bank hangen, neemt geen initiatief om dingen te ondernemen met de partner en lichamelijk gaat de man er ook slechter uit zien waardoor hij minder aantrekkelijk wordt voor zijn partner. Daarnaast kan het libido van de man zo danig laag worden dat er op seksueel vlak ook geen initiatief meer wordt genomen, of zelfs helemaal niet meer actief zijn op seksueel gebied.
Het is daarom belangrijk om hier als partners goed met elkaar over te praten. Vaak zie je dat de man in de penopauze zelf niet doorheeft dat hij een verandering doormaakt, maar u als partner wel. Het kan dan goed zijn om hier als partner op een rustige manier over te beginnen en hem te duiden op het fenomeen ‘de penopauze’. Op deze manier kun je samen op zoek gaan naar een manier om hieruit te komen. Zodat je weer samen kunt genieten, net als vroeger.
Wat kun je het beste doen als man in de penopauze?
Wanneer je last hebt van de penopauze zijn er een aantal dingen die je kunt doen.
Zo zijn gezonde voeding en genoeg beweging hier een belangrijk onderdeel van. Door gezond te eten, op te passen met alcohol en voldoende te bewegen blijf je je spieren activeren. Indien er sprake is van overgewicht helpt afvallen ook.
Daarnaast kun je ook de huisarts benaderen om te vragen naar de mannelijke overgang. Hij of zij kan u meer uitleggen over de symptomen en eventuele oplossingen. Ook kan je huisarts je testosteronspiegel meten en beoordelen of het zin heeft om het testosteron aan te vullen.
Verder is het goed om te praten over jouw mentale en fysieke gesteldheid als gevolg van de penopauze. Dit kan zowel met mannelijke vrienden die door dezelfde fase gaan als met de partner.
Testosterontekort testen
Ben je benieuwd of jij of jouw partner last heeft van een tekort aan testosteron? Doe dan de gratis test via onze website.